Pedodonti

Pedodonti nedir?
Pedodonti,kelime anlamı “Çocuk Diş Hekimliği“ olan ve doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar, çocukların ağız ve diş sağlığını inceleyen Ana Bilim Dalı`dır. Çocuklara uygulanan her türlü tedavi ve koruyucu diş hekimliği işlemlerini yapan, bu konuda özel eğitim almış diş hekimlerine Pedodontist denir.

Pedodonti tedavisi nedir?
Pedodonti 2 temel prensibe dayanır: Problem varsa tedavi etmek, yoksa olmasını engellemek. Tedaviyi kapsayan kısmı, dolgu, diş çekimi, diş taşı temizliği, kanal tedavisi gibi rutin diş hekimliği hizmetleridir. Koruyucu tedaviyi kapsayan kısmı ise daha çok dişlerin kaybedilmesine neden olacak problemleri engellemeye yöneliktir. Bunun için fissür örtücü ve fluorid uygulamaları yapılır, dişlere çürük testleri uygulanır, Çocuklara fırçalama ve beslenme eğitimi verilir, velileri de bu hususlarda bilinçlendirilir.

Her çocuk pedodonti tedavisi görmeli midir?
Evet. Çünkü çocuklarda süt dişleri, çene ve yüz gelişiminde çok önemli bir yer tutar. Çürük ve ağrılı dişler, erken diş kayıplarına ve diş dizisinin bozulmasına yol açabilir. Erken çekilen bir süt dişi, çocukların beslenmelerini dolayısıyla gelişimlerini ve hatta psikolojik durumlarını olumsuz etkiler, ileride tedavisi daha güç ve pahalı ortodontik müdahelelere sebep olabilir. Yaşam boyu sürecek ağız ve diş sağlığının devamını sağlar.

Çocukları mutlaka Pedodontistler mi tedavi etmelidir?
Çocuk tedavisi özel ilgi ve eğitim gerektirir. Çocuk psikolojisini iyi bilmek, onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırmak ve diş temizliği hakkında bilgilendirerek hayatları boyunca sağlıklı yaşayabilmelerini sağlamak Pedodontistin formasyonu dahilindedir.

Fissür örtücü nedir?
Fissür örtücü, çürümeye yatkın dişlerin (özellikle azı dişleri) derin yerlerinin özel bir dolgu maddesi ile kapatılmasıdır.

Ne işe yarar?
Çürümeye yatkın bölgelerde bakteri plağı birikimini engelleyerek dişleri çürüğe karşı korur.

Ağrılı bir işlem midir?
Hayır, fissür örtücü uygulaması için dişlerden herhangi bir aşındırma yapılmaz, dolayısıyla anesteziye bile gerek yoktur.

Her dişe yapılır mı?
Fissür örtücü için en büyük şart dişte mevcut çürük olmamasıdır. Bunun haricinde hemen her dişin çürüme riski taşıyan bölgesine uygulanabilir, fakat daha büyük risk taşıdıklarından azı dişlerine yapılması özellikle önerilmektedir.

Ne zaman yapılmalıdır?
Her yaşta yapılabilir ancak çocukluk yaşlarında çürüme riski daha yüksek olduğundan, özellikle süt dişlerine ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir.