Diş Hekimliğinde botoks (Dental botoks) nedir?
Tıpta ve diş hekimliğinde botoks (dental botoks) çeşitli durumlarda tedavi ve kozmetik amaçlı kullanılan Botoks kas kasılmasını belirli bir süre ile bloke etmektedir. Botoks, sinirden gelen uyarı sonrası kasın kasılması için gerekli olan maddenin salınımını engelleyerek etki eder. Etkisi 6 ay kadar sürer ve geri dönüşümlüdür. Yani senede 2 kez uygulanabilir. Aynı zamanda ağrı kesici etkisi de bulunmaktadır, özellikle eklem rahatsızlığı olan hastalarda bu etkisinden faydalanılmaktadır.
Botoks özellikle çiğneme kaslarının aşırı kasılmasına bağlı çene yüz ağrıları, çene eklemi bozuklukları, bruksizm (diş sıkma, diş gıcırdatma), mimik kaslarının kozmetik olarak düzeltilmesi, gummy smile (gülerken diş etlerinin fazla görünmesi) görünümünün düzeltilmesi (pembe estetiğin sağlanması için diş etine botoks uygulanır), yüz asimetrilerinin ve kırışıklıkların düzeltilmesinde, ortodontik amaçlı cerrahiler sonrası kasların çekmesine bağlı nüksü önlemede ve aşırı terleme tedavisinde kullanılır. Çene eklemine veya diş sıkmaya (diş gıcırdatma tedavisinde) bağlı olan ağrıların giderilmesinde botoks yardımcı tedavidir.
25-30 yaşlarında yaşlanma belirtileri başlamaktadır. 25 yaş ve üzerine botoks uygulanmalı, genellikle 25 yaş altına botoks uygulaması gerekli olmamaktadır. Çok derin kırışıklıkların tedavisinde botoks yeterli olmayabilir. Bu durumda deri altına uygulanan özel dolgular (hyaluronik asit) gerekebilir
Diş botoksu uygulaması ağrılı mıdır, nasıl yapılır?
Ağrılı bir yöntem değildir. İnsülin enjektörü ile uygulama yapılır ve tüm işlem yaklaşık 5-10 dakikada sürer. Etkisi ise 3. günden itibaren görülmeye başlar. 2. haftadan itibaren en yüksek düzeyine ulaşır. Uygulama öncesi, uygulama yapılacak bölgeler beyaz bir kalemle işaretlenir ve fotoğraf alınır. Hangi bölgeye ne kadar doz yapıldığı not edilir ve 2 hafta sonrasında da fotoğraflar alınarak değişim karşılaştırılır.
Diş botoksu kimlere uygulanmaz?
Hamile ve emzirenler üzerinde yeterli araştırma olmadığından uygulanmamalıdır. Ayrıca alerji anamnezi almak gerekmektedir. Alerjik hastalarda öncelikle cildin başka bir bölgesinde deneme yapılmalı, sonrasında botoks uygulanmalıdır.
Diş botoksu uygulaması sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Uygulama sonrası uygulama alanına dokunmamak, masaj yapmamak ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmamak gerekir. Ayrıca ilgili bölgeye buz uygulaması da olabilecek morlukları engelleyecektir.