Anne ve babalar çocuklarının ortodontik tedavisini yetişkin döneme ertelemeyip büyüme ve gelişim çağında yaptırırlarsa, tedavi daha kolay ve hızlı ilerleyecektir. Bunun yanında ortodontik tedavi maliyeti de daha uygun olacaktır.
Ortodontik muayene çocuğun veya yetişkinin kapsamlı olarak çene, yüz ve dişlerinin muayenesini içermektedir. Bu muayane sonucunda, çocuğun tedaviden faydalanabilmesi için Ortodontiste doğru zamanda gelip gelmediğini de ortaya çıkarır. Ortodontik muayeneler çocuğunuzun düzenli diş kontrollerinde (çürük, fluor uygulaması veya çürük önleyici gibi işlemler) çoğu zaman yer almayabilir. Bu yüzden çocuk ergenlik dönemine girmeden, ağzında hem süt hem sürekli dişler mevcutken; henüz sürmeyen diğer sürekli dişlerin var olup olmadığı, dişlerin konumları ve kapanışı mutlaka ortodontist tarafından tespit edilmelidir.
Yani 6-7 yaş civarındaki her çocuğun kontrol amaçlı olsa da bir ortodonti uzmanına muayene ettirilmesi çok önemlidir.
Eğer çocuğunuzda aşağıdaki durumları tespit etmiş iseniz;
Alt veya üst çene normalden çok daha fazla önde veya geride konumlanmış, çapraz kapanışlar, dişlerin aşırı çapraşıklığı, ağızdan nefes alma, parmak emme gibi alışkanlıklar çocuğunuzda bulunuyorsa mutlaka muayeneye götürmenizde fayda vardır.
Öne doğru fırlak üst dişleri olan çocuklar (dişleklik) 9-10 yaşından önce mutlaka bir ortodontiste götürülmelidir. Oyun oynarken veya spor yaparken bu fırlak dişlerin (alt dişler tarafından desteklenmediği için korumasızdırlar) kırılma, çatlama ve yerinden çıkma riski çok fazladır.Bu durumlarda normalden erken yaşlarda tedaviye başlanabilir. Bu zamanı yine ortodontistiniz belirleyecektir.
Damaklık tedavisi yani takıp çıkartılan apareyler, genelde 7-12 yaş arasında yani hem süt dişlerin hem de kendi dişlerin olduğu dönemlerde uygulanmaktadır. Sabit ortodontik tedavi yani dişlerinin üzerine yapıştırılan diş telleri ise aksi bir durum olmadıkça tüm süt dişleri düştükten sonra ve bütün daimi dişler ağıza geldikten (ortalama 12 yaş) sonra yapılan tedavilerdir.
Çocuğun yaşına, ortodontik problemine ve dişlerinin sürme durumuna göre sadece damaklık tedavisi veya sadece sabit diş telleri veya önce damaklık sonra sabit diş teli tedavisi yapılabilir.
Damaklık tedavisi ve sabit ortodontik tedavi arasında hiç bir tedavi uygulanmadan sadece dişlerin gelişimini izleme amaçlı bir kontrol dönemi olabilmektedir.
Fakat çocuk 12 yaşında ortodontiste getirilmişse ve hemen hemen daimi dişlenme dönemi bitmiş ise damaklık tedavisi yapılmadan sabit ortodontik tedaviye başlanabilir.
Bazen ortodontistiniz erken dönemde bir problem saptamış olabilir fakat bu hemen tedaviye başlanmalı anlamına gelmemektedir. Ortodontistiniz sizi 3,4 veya 6 aylık zaman dilimlerinde sadece diş gelişimini izleyebilmek için kısa kontrollere çağırabilir. Böylelikle çocuğunuz diş gelişimi kontrol altına alınmış olur. Çocuğunuz için ortodontik tedaviye en uygun zaman belirlenecek ve ortodontik tedaviye başlama zamanı kolaylıkla tespit edilecektir.
Kardeş de olsalar çocukların boy atma zamanı veya ayak numaraları aynı değildir. Bu yüzden çocuğunuzun ortodontik tedavisini kimse ile kıyaslamayın. Kullanacağı
apareyler, ortoodontik tedaviye başlama yaşı ve süresi tamamen ona özgü olacaktır.