Inley ve Onley Diş Restorasyonları

Inley ve onley nedir?

Inley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir.

Inley ve onley arasındaki fark nedir?

Aralarındaki fark kapsadıkları alanla ilgilidir. İnleyler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeyinde  bulunan tepecikler (tüberkül) arasında yer alırlar. Onley ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.

Dental-onlay

İçeriği nedir?

İnley ve onleyler seramik veya fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılır.Karşıt yani temastaki diğer dişin doğal, kompozit veya porselen olması durumunda uygun materyal tercih edilir.

Neden tercih edilir?

Genellikle kanal tedavisi görmüş veya ileri derecede çürümüş dişlerde çürük temizlendikten sonra geriye yetersiz sağlam diş dokusu kalır. Bu da komşu dişlerle kontak yani temas kurulmasını imkansız hale getirir. Komşu dişle kontak noktası olmaz ise yediğiniz gıdalar kolayca arada birikir ve diş dokusunda ve diş etlerinde sorunlara neden olur. İnley ve onley model üzerinde hazırlandığından dolayı istenilen anatomik form ve kontak kolaylıkla sağlanır. Ayrıca klasik dolgu materyaline göre aşınmalara ve çiğneme basınçlarına daha dayanıklıdır.

İnley onley’in ömrü ne kadardır?

İnley ya da onleyin ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.

Uygulama nasıl yapılır?

İnley ve onleyler laboratuvarda hazırlandıklarından iki randevuda tamamlanabilirler. Geri kalan sağlıklı diş yapısı, diş hekiminin inley ya da onley yapımına karar vermesini sağlar.

İlk randevuda, çürük temizlenir ve hazırlanan diş ve çevre dişlerin ölçüsü alınır. Geçici bir dolgu maddesi ile diş kapatılır. Ölçü laboratuvara gönderilir.

İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Diş prova edilir ve cilalanması için laboratuvara gönderilir. Aynı anda diş temizlenir. Özel bir yapıştırıcı kullanılarak inley ya da onleyler dişe yapıştırılır. Diş hekimi tarafından kapanış tam olarak ayarlanır ve cilası yapılır.

Tedavi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Yapıştırıcının tam olarak tamamlanması 2 saat sürer .Bu 2 saat boyunca herhangi bir şey içmek serbest fakat yemek yemek sakıncalıdır.

Günlük hayatta dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?

İnley ve onleylerin bakımı için sadece diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretlerini içeren düzenli ağız bakımı gerekmektedir.

Porselen Inley ve onleyler’in avantajları nelerdir?

Estetiktirler,
Uzun ömürlüdürler,
Kalan sağlam diş dokusunu korurlar,
Kenar sızıntısı ve yeni çürük oluşma riski minimumdur,
Diş-restorasyon uyumu çok hassastır.

Riskleri nedir?

İnley ve onleyler yapıştırılırken tükürükle temas ederseler tam olarak yapışmaya bilir. Hekim çok iyi nem kontrolü yapmalıdır. Porselen inley ya da onleyler de kırılabilir.