Takıp Çıkartmalı (damaklık) Apareyler

Ortodontik tedavi için uygun muayene yaşı kaçtır?

6-7 yaş ortodontik muayenenin başlaması için uygun bir dönemdir.

Bu yaşta diş teli takılır mı?

6-9  yaşlar diş teli takılması için erken bir dönemdir. Bu dönemlerde hastalarımızda daha çok takma çıkartma apareylerin (damaklık) kullanımını tercih ediyoruz.

Bu takıp çıkartmalı (ortodontik damaklık) apareyler çok gerekli mi? Taktırmazsak ne olur?

Bu damaklıklarla oluşmuş ya da var olan sorunları henüz çok ilerlememişken daha kolay bir şekilde düzeltmemiz mümkün olabilir. Böylece ileride kişinin diş teli takma ihtiyacı azalabilir hatta bazen kalmayabilir. Takılmaz ise mevcut sorun büyümeyle birlikte artar, daha karmaşık  ve yorucu bir ortodontik tedavi ihtiyacı ortaya çıkar.

Takıp çıkartmalı apareyler (ortodontik damaklıklar) nasıl işe yarıyor?

Ortodontik damaklığın doktorunuzun anlattığı şekilde kullanımı çok önemlidir çünkü ortodontik damaklık kullanıldığı müddetçe işe yarar. Ortodontik apareyin içerisinde ufak bir ya da iki adet vida mevcuttur bu vidanın anne-baba tarafından el parçası yardımı ile çevrilmesi sonucunda aparey işlevsel hale geçer ve istenilen değişikliği yaratır. Bunlara vidalı damaklık da denilmektedir.

Takıp çıkartmalı apareyler canımı acıtır mı?

Bu tip ortodontik apareyler can acıtmaz. 1-2 gün içerisinde kendi damağımızın bir parçasıymış gibi hissedersiniz.

Damaklığım kırıldı, kayboldu ne yapmalıyım?

Kaybolduğu yada kırıldığı gün ya da ertesi günü hekiminizi görmelisiniz. Tedaviyle sağlanan değişikliğin korunması, kaybolmaması için mutlaka yeni apareyin yapılması gereklidir yoksa eski hale dönüş kaçınılmazdır.

Ortodontik apareyimi kaybettim 1-2 gün içinde buldum şimdi ağzıma tam oturmuyor ne yapmalıyım?

Ortodontik apareyin içerisinde bulunan size kullanımı anlatılmış olan ufak vidanın ters yönde 1-2 tur çevrilmesiyle  ortodontik aparey ağıza oturur. Eğer oturmaz ise hekiminize başvurun.

Bu ortodontik apareyi ne kadar süre kullanmamız gerekir?

Genellikle bu apareyler 6-8 ay içerisinde istediğimiz sonucu elde etmemizi sağlar. Sonrasında oluşan değişikliğin korunması için sadece geceleri kullanılır.

Yemek yerken apareyi takmalı mıyım?

Yemeklerde ve diş fırçalarken aparey ağızdan çıkarılır geriye kalan vakitlerde sürekli kullanım gerekir.

Damaklığımı çıkarttığımda nerede saklayacağım?

Damaklığı mutlaka size verilecek olan aparey kutusunda muhafaza edin. Peçete vb. malzemeler apareyin deformasyonuna sebep olabilecek etkenlerden apareyi korumaz. Hatta  peçeteye sarıldığında yanlışlıkla çöpe bile atılabilir.

Apareyimi nasıl temizlemeliyim?

Ortodontik apareyinizi su ve fırça yardımıyla temizleyin. Apareyin kaynar suya konması yada kimyasal malzemeler ile temizlenmeye çalışılması yanlıştır.