Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi (diş teli tedavisi) nedir?

Bütün süt dişleri düşmüş ve daimi dişler ağıza yerleştikten sonra (ortalama 12 yaş) uygulanan ortodontik tedavidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan veya porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan  ortalama 1.5 -2.5 yıl süren tedavidir.

Ortodontik tedavide kullanılan braket çeşitleri nelerdir?

Ortodontik tedavilerde metal (paslanmaz çelik) veya porselen (şeffaf) braketler veya diğer bir adı ile diş telleri kullanılır. Bu diş telleri dişlerin ön yüzlerine uygulanır.

Dişlerin iç yüzeyine uygulanan sisteme ise lingual ortodonti denilmektedir. Bu sistemde diş tellerinin hepsi iç tarafta olduğundan dışardan tel gözükmez.

Son dönemlerde klasik braket sistemlerinin yanı sıra kapaklı braketler üretilmeye başlanmıştır. Kapaklı braketlerde diş hareket hızı klasik sisteme göre daha hızlıdır. Kapaklı braketlerin de yine şeffaf ve metal olanları vardır.

En son üretilen şeffaf plaklarla (invisalign) ise diş teli uygulamadan hastalarımıza ortodontik tedavi olanağını sunmaktayız.

Sabit ortodontik tedavi dişlerime zarar verir mi?

Ortodontik tedavi dişlere zarar veren bir tedavi değildir aksine dişlerin düzgün konumlanmalarını sağlayarak daha düzgün bir ağız içi dengesi sağlanmasına yardımcı olur.

Sabit ortodontik tedavi dişlerimi çürütür mü?

Ortodontik tedavinin dişleri çürütme gibi bir yan etkisi yoktur. Dişlerin çürümesi ağız temizliğinin yeterli miktarda sağlanmamasından ötürü ortodontik tedavi görülse de görülmese de ortaya çıkacak bir sonuçtur. Buradaki en önemli husus diş telleri ağzımızdayken temizliğe gösterilmesi gereken özendir.

Ortodontik tedavi dişlerim de ağrıya sebep olur mu?

Diş telleri  ilk takıldığında dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissedilebilir fakat  çoğunlukla görülmeyebilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir konudur. 2-3 gün içinde hissedilen değişiklik normale dönecektir sürekli ve şiddetli ağrı söz konusu değildir. Ağrının çok düşük olmasını arzu ediyorsak diş tellerinin bakımını çok iyi yapmamız gerekir.

Sabit ortodontik tedavi dişlerimin rengini değiştirir mi/ sarartır mı?

Diş teli tedavileri dişlerin rengini değiştirmez. Renk değişikliğinin görülmesinin sebebi beslenme alışkanlıkları (kola,çay,kahve,sigara,şarap vb),ağız temizliğinin yetersizliğinden meydana gelir.

Sabit ortodontik tedavim çekimli mi olacak çekimsiz mi arkadaşımın dişleri çekilmişti benimki de çekilecek mi? / başka bir ortodontist ile görüştük çekimli tedavi olacağını söyledi dişlerimin çekimi gerekli mi?

Ortodontik tedavide dişlerin çekilmesi rutin olarak planlanabilen bir durumdur. Dişlerin üzerinde bulundukları çenelere boyut olarak fazla gelmesi durumunda çekimli ortodontik tedavi düşünülür. Bir diğer önemli kriterimiz ise kişinin profil görüntüsüdür. Dişler çeneler üzerinde çekim yapılmadan dizildiğinde dudakları aşırı derecede ileri itebilir ve estetiği kritik hale getirebilirler böyle durumlarda da yine çekimli ortodontik tedavi düşünülür. Dişlerin çekilmesi vahim bir durum gibi algılansa da bu gibi durumlarda kişinin estetik ve ağız sağlının ideal hale getirilmesi için en iyi çözümü sunar.

Ortodontik tedavi için sağlam dişlerin çekilmesi bana mantıklı gelmiyor?

Bize en çok sorulan sorulardan birisidir. Hatta hastalarımız  çekimsiz ortodontik tedavi yapacak hekim arayışı içine girer. Daha açıklayıcı olması için örnek vermek gerekirse bir çok tanıdığımız kişinin 20 yaş dişleri çapraşıklık yaratma riski, ağız hijyeni  veya yerinin olmamasından dolayı  çekilir. Ama sonuç olarak onlarda sağlam dişlerdir. Ortodontistler de; çekim kararında hem profil hem de  simetriyi hem de yer darlığından dolayı ortodontik diş çekimi kararı verir.

Dişler çekildikten sonra boşluk kalır mı?

Hayır kalmaz. Dişler çekildikten sonra diş telleri ile ön ve arkada bulunan dişler kaydırılarak çekim boşlukları kapatılır. Ortodontiste muayene olduğunuzda ondan ortodontik vaka (çekimli) örnekleri isteyebilirsiniz.

Ortodontik tedavi sırasında diş telleri konuşmamı kötü şekilde etkiler mi?

Dişlerin ön yüzeylerinden destek alınarak yapılan ortodontik tedaviler kişinin konuşmasını etkilemez.

Ortodontik tedavilerde kontrole gelme sıklığım ne olacak?

Ortodontik tedavilerde kontrol muayenelerinin aralığı 4-6 hafta arasında değişir. Çekimli ortodontik tedavilerde bu süre ilk aylarda daha sık olabilmektedir.

Braketlerim (diş tellerim) sökülürken dişlerim zarar görür mü?

Braketlerin (diş tellerinin) sökümü esnasında dişler zarar görmez. Braketler çıkartılırken yapıştırıcı madde diş yüzeyinden ayrılır. Diş minesinden kayıp görülmez. Diş telleri söküldükten sonra mutlaka temizleme ve cila işlemleri yapılmalıdır.

Diş tellerim çıktıktan sonra çapraşıklığım geri döner mi?

Diş tellerinin söküm aşamasında ön 6-8 dişin dil tarafından tutunan ince bir tel (sabitleyici tel) ile dişler birbirlerine sabitlenir. Böylece elde edilen sonucun geri dönmesi önlenmiş olur.  Bu tel kesinlikle dışarıdan gözükmez. Ortodontik tedavi bittikten sonra mutlaka ortodontistinizin size ön gördüğü kontrollere mutlaka uymaya çalışın.

Bu sabitleyici tel konuşmamı bozacak mı?

Genellikle ortodonti hastalarımız bu tele 1 hafta içinde alışır hatta varlığını unutur. Bu sabitleyici teller konuşmanızı etkileyecek kadar kalın değildir.

Sabitleyici diş telimin kenarı koptu ne yapmalıyım ?

Olabildiğince erken dönemde, telin dişe olan uyumu bozulmadan ortodontistinize başvurun.

Sabitleyici diş telim tamamen çıktı ne yapmalıyım?

Sabitleyicinin tamamen yerinden çıkması dişlerin 1-2 gün içinde dahi hafif çapraşıklığın geri dönmesine sebep olabilir. Bu sebeple en kısa zamanda yenisini yaptırmak için ortodontistinizden randevu alın.

Bu sabitleyici diş teli ne kadar ağzımda kalacak?

Bu telin ortalama olarak en az 5 yıl ağızda kalması tercih edilir. Bazı durumlarda ömür boyu kullanımı gerekir ortodontistiniz bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecektir.